menu Menu
AB, Yapay Zeka Düzenlemelerine Uyum Sürecini Startuplar İçin Hafifletmeyi Planlanıyor
Avrupa Komisyonu, yapay zekâya ilişkin kurallara uyum sağlamakta zorlanan girişimlerin üzerindeki düzenleyici yükü hafifletmeye yönelik yeni bir adım atmayı planlamıştır.
tunesoft Etiket: Genel Tarih: 9 Nisan 2025
Ödeme ve Elektronik Para Sektöründe Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Uygulama Rehberi Yayımlandı Geri Fransız Rekabet Otoritesi, Apple'ı 150 Milyon Euro'luk Cezaya Çarptırdı İleri

Avrupa Komisyonu, yapay zekâya ilişkin kurallara uyum sağlamakta zorlanan girişimlerin üzerindeki düzenleyici yükü hafifletmeye yönelik yeni bir adım atmayı planlamıştır. Reuters tarafından görülen Komisyon belgesine göre, bu kapsamda geri bildirim toplanarak uygulamaların sadeleştirilmesi hedeflenmiştir.

Son yıllarda yürürlüğe giren yapay zekâ düzenlemeleri, birçok Avrupa işletmesi tarafından maliyetli ve karmaşık bulunmuştur. Bu nedenle Komisyon, küçük ölçekli girişimlerin daha kolay uyum sağlayabileceği bir sistem oluşturma fırsatı olduğunu değerlendirmiştir.

Yayımlanan “Yapay Zekâ Kıtası Eylem Planı” (AI Continent Action Plan) isimli belgede, özellikle küçük girişimler için Yapay Zekâ Yasası’nın potansiyel uyum yükünün en aza indirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Komisyon, mevcut uygulama sürecinden elde edilen ilk geri bildirimleri temel alarak, Yapay Zekâ Yasası’nın sorunsuz ve basit bir şekilde hayata geçirilmesini kolaylaştıracak yeni önlemler belirlemeyi amaçlamıştır.

Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl Yapay Zekâ Yasası’nı onaylamıştır. Bu yasa, Amerika Birleşik Devletleri’nin gönüllülüğe dayalı yaklaşımına kıyasla çok daha kapsamlı bir yasal çerçeve sunmuştur. Çin ise yapay zekâ düzenlemelerinde toplumsal istikrar ve devlet denetimini önceliklendirmiştir.

Yasa kapsamında, yüksek riskli yapay zekâ sistemleri için katı şeffaflık yükümlülükleri getirilmiştir. Ancak genel amaçlı yapay zekâ modellerine yönelik yükümlülükler daha hafif tutulmuştur.
Yeni önlemlerin, 27 üye ülkede faaliyet gösteren girişimlerin dijital rekabet gücünü artıracağı öngörülmüştür.


Geri İleri